På det offentlige dialogmøde i »Udsigten« ved Kvickly i Ry i aftes stod bestyrelsesformand for Tryg, Carsten Bank-Mikkelsen og ejendomsdirektør Stefan Sørensen sammen om at forklare forløbet om Remas ankomst til Ry Øst. Og det er sket i et samarbejde, sagde de begge. Foto: Jakob Stigsen Andersen
Rema bakker Tryg op: Brugsforeningen har ikke fået særbehandling
Der er begået to fejl i sagen om Remas ankomst til Ry - men det har ikke haft indflydelse på forløbet i Ry Øst, lød det fra Brugsforeningen Tryg med opbakning fra Rema
Det konstaterer ejendomsdirektør i Rema 1000, Stefan Sørensen, om at det lykkedes den tidligere direktør for Brugsforeningen Tryg, Torben Andreassen, at få forvaltningen i Skanderborg Kommune til at sende ham Rema 1000s tilbud til kommunen. Et tilbud, hvor Rema tilbød tre millioner kroner til et vejanlæg, hvis de fik lov til at bygge en butik på UnoX-grunden på Brunhøjvej i Ry.
Stefan Sørensen var mødt op på det dialogmøde med omkring 100 deltagere, der var indkaldt af Brugsforeningen Tryg i aftes. Mødet havde til formål at rydde misforståelser og rygter af vejen. Et forsøg på at stoppe den vedvarende kritik om magtmisbrug og mafia-metoder, der har cirkuleret på de sociale medier i årevis.
"
Da vi så det tilbud fra Rema, blev vi egentlig bare opmærksomme på, at Rema ville bruge penge på en trafikløsning, og at kommunen nok også forventede det samme af os. Den samlede trafikplan lavede vi sammen med Rema, endda med deres rådgiver Sweco, så den oplysning fik aldrig nogen betydning
- Carsten Bank-Mikkelsen, formand for brugsforeningen Tryg
Bestyrelsesformand for Tryg, Carsten Bank-Mikkelsen erkendte også, at den fejl var begået, men forsikrede - med opbakning fra Stefan Sørensen - at det ikke havde indflydelse på slagets gang i Ry Øst.
- Da vi så det tilbud fra Rema, blev vi egentlig bare opmærksomme på, at Rema ville bruge penge på en trafikløsning, og at kommunen nok også forventede det samme af os. Den samlede trafikplan lavede vi sammen med Rema, endda med deres rådgiver Sweco, så den oplysning fik aldrig nogen betydning.
Tidligere byrådsmedlem Anders Laugesen ville vide, om sådan en udveksling af fortrolige oplysninger er et udtryk for, at kommunen og brugsforeningen har for tætte forbindelser, men det afviste Carsten Bank-Mikkelsen.
- Torben skulle ikke have spurgt, og kommunen skulle ikke have sendt den mail, men vi bliver nødt til at have et tæt forhold. Et forhold, hvor man kan sige tingene, som de er. Hvis al korrespondance skal have et filter, så bliver det problematisk at få taget nogle beslutninger.
Uheldigt sammenfald
Et andet kritikpunkt er, at Skanderborg Kommune indkaldte bestyrelsen i Tryg til et møde, hvor der ikke blev taget referat. Mødet blev holdt et par dage før, byrådet besluttede sig for, at dagligvarehandlen skal centreres på Trygs arealer i Ry Øst. Og at indehaveren af Ry Auto-Compagni Jørn Rydahl dermed ikke kunne sælge sin grund på Brunhøjvej til Rema.
- Jeg er ikke jurist, men jeg ved, at kommunen netop nu undersøger reglerne for notatpligt, men jeg erkender, at det tidsmæssigt ser dumt ud. Og jeg ville da i dag virkelig ønske, at der var taget et referat, sagde Carsten Bank-Mikkelsen og forklarede, at når der på en mail, han sendte inden mødet til bestyrelsen samt borgmester Frands Fischer og kommunaldirektør Lars Clement, står: »Er det målet, at Tryg skal holde sig til mindre støtte til mindre projekter?«, så var der ikke tale om en skjult trussel.
Carsten Bank-Mikkelsen, formand for Brugsforeningen Tryg
Jeg er ikke jurist, men jeg ved, at kommunen netop nu undersøger reglerne for notatpligt, men jeg erkender, at det tidsmæssigt ser dumt ud. Og jeg ville da i dag virkelig ønske, at der var taget et referat
- Det var retorisk ment. Der var ingen dagsorden til mødet, så jeg sendte fire punkter, vi gerne ville tale om. Blandt andet om vores involvering på Himmelbjerget, legepladsen på Siimtoften og et friplejehjem på Kildebjerg. Alle sammen punkter, hvor vi var klar til at bruge en masse penge, og hvor vi var pikerede over, at vi blev holdt ud i strakt arm. Derfor det retoriske spørgsmål om, kommunen ønsker, at vi skal holde os til at dele påskeæg ud på Fællesskabets Hus.
Kritikere holdt sig væk
I forhold til, hvor meget kritikken af Brugsforeningen Tryg fylder på de sociale medier og i læserbreve i Midtjyllands Avis og i Ry Ugeavis, var der overraskende få kritiske røster på mødet i aftes. De tre skribenter, der er mest produktive, var ikke mødt op. Heller ikke Skanderborg Kommune var til stede for at svare på den del af kritikken, der er rettet mod dem.
I stedet rejste flere sig som blandt andre daglig leder i Ry Biograf, Birgitte Karlshøj og roste brugsforeningen.
- Biografen har haft god gavn af Tryg, og når jeg har venner på besøg fra andre byer, så skal vi altid i Kvickly og kigge på »min« butik. Så kan jeg fortælle dem, at her lægger jeg mine penge, og så giver Tryg så mange ting tilbage til Ry. Det er ikke i mange byer, at man ser sine penge igen på den måde.